Зөвлөгөө: Чихрийн агууламж багатай жимс зүрх болон гэдэсний эрүүл мэндэд тустай

new_682dcf5942116399c2de7ae63080e0608b936d9e

• Жимс эрүүл хүнс боловч зарим нь хэт их сахартай тул зохисгүй хэрэглэвэл бодисын солилцоонд сөргөөр нөлөөлдөг гэж мэргэжилтнүүд анхаарууллаа.
Хүнсний зохистой хэрэглээний үүднээс бага чихэртэй, полифенолоор баялаг жимсийг сонгох нь зүйтэй гэж доктор Стивен Гандри онцолсон байна.
• Авокадо, ногоон гадил, гранат, киви зэрэг жимс нь гэдэсний бичил биетнийг дэмжиж,зүрхний үйл ажиллагаанд тустай хэмээн нэрлэгдэв.

Жимс хүнсний илүү “эрүүл” сонголт мэт сонсогдовч, сахарын өндөр агууламжтай зарим төрөл нь биеийн ерөнхий тэнцвэрийг алдагдуулж, энергийн савлагааг огцом хэлбэлзүүлэх эрсдэлтэйг судлаачид сануулж байна. Йелийн их сургууль болон Жоржийн анагаахын коллежид ажилласан туршлагатай доктор Стивен Гандри бага чихэртэй, полифенолоор баялаг найман төрлийн жимсийг бүх насанд тохирох “жинхэнэ эрүүл сонголт” гэж тодорхойлжээ. Түүний ойлголтоор эдгээр жимс гэдэсний бичил биетнийг дэмжиж, зүрх судасны үйл ажиллагааг сайжруулснаар эрүүл мэндийг урт хугацаанд хамгаалах суурь болдог.

Гандригийн зөвлөмжид авокадо, киви, гранат, цитрус жимснүүд, жимсгэнэ, ногоон манго, ногоон гадил, олив зэрэг багтсан байна. Эдгээрийн гол шинж нь сахарын агууламж бага бөгөөд полифенол, эслэгийн хэмжээ өндөртэй. Тэсвэртэй цардуул агуулдаг ногоон манго, ногоон гадил нь гэдэсний бичил биетнийг тэжээж, хоол боловсруулалтыг тогтворжуулахад онцгой үр дүнтэй гэдгийг судлаачид тэмдэглэдэг.

Авокадог тэрбээр хамгийн үнэ цэнтэй жимсээр нэрлэсэн. Эслэг ихтэй, тосны зохистой найрлагатай тул цадсан мэдрэмжийг удаан хадгалдаг, зүрх судасны систем болон гэдэсний эрүүл мэндэд давхар тустай. Хүний биед фруктозын хэт их хэрэглээ ачаалал болдог бол авокадо нь цусан дахь сахарын огцом хэлбэлзлийг хязгаарлаж, тогтвортой энерги өгдөг.

Полифенолын тухайд тандалт судалгаагаар энэ бодис тогтвортой энерги үүсгэхээс гадна хиймэл оюуны процессуст хүртэл эерэг нөлөөтэй байх магадлалтай нь сүүлийн үед анхаарал татаж эхэлжээ. Харин эсрэгээр, сахарын өндөр агууламжтай жимсийг хэтрүүлэн хэрэглэх нь метаболизмд шууд сөрөг нөлөө үзүүлж, ядаргаа, анхаарал төвлөрөл буурах зэрэг шинжийг дагуулдаг гэж Гандри анхааруулсан байна.

Европын зарим оронд жимсний хэрэглээг улирлын онцлогоос хамааруулан зохистой хэмжээнд барих уламжлал бий. Тухайлбал, Франц, Италид пассион жимсийг долдугаар сараас намрын сүүл хүртэл санал болгодог нь амт, шим тэжээл хоёрын тэнцвэрийг улирлын горимд тохируулдаг соёлын нэг илрэл юм.

Судлаачдын дүгнэлтээр эрүүл амьдралын хамгийн бат бөх суурь нь зөв хооллолт бөгөөд цаашид чихэрлэг чанараар бус шим тэжээл, бичил тэжээлт бодисын агууламжаар жимсээ сонгох дадал нь эрүүл мэндийн урт хугацааны үр өгөөжийг тодорхойлох гол хүчин зүйл хэвээр байх төлөвтэй байна.

About Author